GENEL TEMİZLİK KURALLARI
HİJYEN EĞİTİMİ
Başta işyeri yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler olmak üzere, konaklama hizmeti veren, gıda üretimi yapan işyerleri ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlarının hijyen eğitimi almaları gerekmektedir.
Eğitimin Kapsamı
• Gıda üretim ve perakende iş yerleri.
• Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler.
• İnsan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerleri.
• Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.
• İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri.
• Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve piercing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler.
Belge
Yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu olacaklar.
Para Cezaları
HİJYEN-1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 8’inci maddesinde, “Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilecektir”
MESLEKİ EĞİTİM-6331 Sayılı İSG Kanunu’nda yer alan İdari Para Cezaları detaylı bir şekilde incelendiğinde, personeline MESLEKİ EĞİTİM SERTİFİKASI almamış şirketlerin ”Her personel için 1.078 TL Ceza” ya maruz kalacağı görülecektir.